Αναζήτηση στο Blogs μας

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Ημέρες Χορού στον Κυνήδαρο

Ο Κυνήδαρος της Νάξου είναι συνυφασμένος με το χορό και τη μουσική. Τα παιδιά στον Κυνήδαρο πρώτα μαθαίνουν να χορεύουν και μετά να περπατούν λέει η παράδοση. Απ’ τους πρωταρχικούς σκοπούς των πολιτιστικών συλλόγων μας είναι η διατήρηση και η διάδοση των παραδοσιακών χορών και της μουσικής του τόπου μας, αλλά και η γνωριμία και εξοικείωση με νέους. Άλλωστε η επαφή μεταξύ διαφορετικών ακουσμάτων και χορευτών  αποτελεί την καλύτερη έμπνευση.
Αφοί Καρποντίνη - Ναξιακά Μάρμαρα O.E.Πέρυσι (Αύγουστος 2010) σε συνεργασία με την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΚΑΡΠΟΝΤΙΝΗ – ΝΑΞΙΑΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Ο.Ε.» κάναμε ένα νέο βήμα προς την πολιτισμική ανταλλαγή, μέσω της μουσικής και του χορού διοργανώνοντας  τις «Ημέρες Χορού στον Κυνήδαρο Νάξου».
Η διοργάνωση περιλάμβανε δυο δράσεις, η μία ήταν το Εργαστήρι Χορού και Ακροβατικών με δωρεάν συμμετοχή και η δεύτερη ήταν η παρουσίαση της Χοροθεατρικής Παράστασης «Arriba» της χορευτικής ομάδας «κι όμΩς κινείται».
Στόχος μας είναι αυτές τις ημέρες να παρουσιάζουμε, τόσο παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, αλλά και χορογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Δημιουργείται έτσι ένα παράθυρο επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των απανταχού χορευτών και μουσικών.
Η επιτυχία της περσινής διοργάνωσης και η συμμετοχή του κόσμου, μας δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε. Από φέτος αποφασίσαμε η διοργάνωση να περιλαμβάνει μια ημέρα που θα είναι αφιερωμένη σε μια ξένη χώρα, στις μουσικές και τους χορούς της. Φυσικά η πρώτη χώρα που ήρθε συνειρμικά και αβίαστα στο μυαλό μας ως η καταλληλότερη για να ξεκινήσουμε ήταν η Βραζιλία.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα μας φέτος θα έχει ως εξής:
α. Η Παρασκευή 29 Ιουλίου είναι αφιερωμένη στο χοροθέατρο.
Συγκεκριμένα θα φιλοξενήσουμε την ομάδα «Ομάδα Βιωματικής Θεατρικής Έκφρασης Ν.Ε.Λ.Ε. Κυκλάδων» που θα παρουσιάσει το δρώμενο με τίτλο: «Συναντήσεις ...».
Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το φετινό έργο της ομάδας «κι όμΩς κινείται» με τίτλο «Paraiso – Προς τον Παράδεισο» [http://www.kiomoskineitai.gr/ ].
Τη μουσική της παράστασης και έχουν επιμεληθεί και θα συνοδεύουν ζωντανά ο Δημήτρης Αποστολάκης (Χαϊνηδες http://www.hainides.gr/ ) και ο Κλέωνας Αντωνίου (Mode Plagal http://www.modeplagal.gr/ ).

β. Το Σάββατο 30 Ιουλίου, είναι αφιερωμένο στη Βραζιλία και τους χορούς της: Καποέιρα, Σάμπα, Μπόσσα Νόβα και Μπατουκάδα.
Συγκεκριμένα η Καποέιρα θα παρουσιαστεί από την ομάδα «Banzo de Senzala Atenas» που είναι μέλος της ομοσπονδίας Capoeira «Senzala de Santos», όπου επικεφαλής είναι ο Master Sombra. Η ομάδα λειτουργεί σαν μια προέκταση της σχολής στη Βαρκελώνη, είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη της Καποέιρα στην Αθήνα, συντηρώντας την προέλευση και τις παραδόσεις αυτής της τέχνης.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.banzodesenzala.com
Ο χορός και η μουσική Samba, Bossa Nova και Batucada θα παρουσιαστεί από το σωματείο «Quilombo Centro Cultural» που ιδρύθηκε το 2004, εδρεύει στην Αθήνα και λειτουργεί ως χώρος για πρόβες, μαθήματα μουσικής και χορού και σεμινάρια από Βραζιλιάνους δασκάλους με σκοπό τη διάδοση μουσικού και χορευτικού υλικού από διάφορα μέρη της Βραζιλίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.quilombo.gr/home.php
Η βραδιά θα κλείσει με τη συμμετοχή και του κοινού στο χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου