Βραδιά μουσικο-χορευτικών συγκροτημάτων

ΒΡΑΔΙΑ ΧΟΡΟΥ
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού, διοργανώνουν βραδιά χορευτικών συγκροτημάτων την Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 στον Πολυχώρο Πολιτισμού & Αθλητισμού Βασ. Αποστ. Αντωνάκης.
Τα χορευτικά που θα λάβουν μέρος είναι :
α) Ο Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ορμίνιο»Πορταριάς,
β) Το χορευτικό συγκρότημα των Μελάνων Νάξου και
γ) Το χορευτικό του Κυνηδάρου Νάξου.
Τα χορευτικά συγκροτήματα θα συνοδεύσουν αφιλοκερδώς οι Κυνηδαριώτες μουσικοί: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ-τραγούδι, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ-βιολί, ΚΑΤΣΙΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ-βιολί, ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ-λαούτο.
Λίγα λόγια για το χορευτικό συγκρότημα που φιλοξενούν οι σύλλογοι μας από την Πορταριά. ΑΕΣ ΟΡΜΙΝΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ, Ο Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ορμίνιο» Πορταριάς ιδρύθηκε το 1961 με την συγχώνευση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων του χωριού και την ενεργοποίηση Πορταριτών που θέλησαν να δημιουργήσουν μια κυψέλη πολιτισμού, με την ενεργή στήριξη της Κοινότητας Πορταριάς.
Στο διάβα του χρόνου ο σύλλογος αναδείχθηκε στα κορυφαία πολιτιστικά σωματεία του τόπου μας οργανώνοντας και καθιερώνοντας πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα όπως ο Πηλιορείτικος Γάμος, τα Διεθνή Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, το τουρνουά ακαδημιών «Όρμινος» κλπ. Τα χορευτικά τμήματα του «Ορμινίου» συμμετείχαν σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ παραδοσιακού χορού αποσπώντας διακρίσεις, ενώ εμφανίστηκε κατ’ επανάληψη σε εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης.
Για τη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας έχει εκδόσει βιβλία σχετικά με το γάμο και τα πηλιορείτικα τραγούδια. Στον ετήσιο προγραμματισμό εκδηλώσεων περιλαμβάνονται θεσμοποιημένα δρώμενα όπως: Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού (Μάιο) με τη συμμετοχή παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων, ο Πηλιορείτικος Γάμος (Αύγουστος), Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων (Αύγουστος), χορωδιακή βραδιά, συναυλίες παραδεισιακής μουσικής κλπ.
Τα χορευτικά τμήματα αποτελούνται από 100 περίπου χορευτές και με την ευθύνη των δασκάλων παραδοσιακών χορών , Δημήτρη και Στέφανου Τραγουδάρα, παρουσιάζουν χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η ιματιοθήκη του συλλόγου περιλαμβάνει πάνω από 120 φορεσιές από το Πήλιο, Στερεά Ελλάδα, Θράκη, Μακεδονία, Νησιά Αιγαίου Πελάγους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις