Βιολιά - Φουστανελάδες 2009 στις Εγγαρές


1) Video-παρουσίαση της Απόκριας στο νησί μας:

















Κυνηδαριώτες Φουστανελάδες στις Εγγαρές


2) Φουστανελάδες από Τρίποδες


3) Στην ιστοσελίδα: http://www.golden-greece.gr/places/kyklades/naxos/naxos_naxos.html διαβάζουμε για τα έθιμα της Αποκριάς ... ...
"Οι Απόκριες, στη Νάξο θυμίζουν αρχαία διονυσιακά δρώμενα, ένα λαϊκό πανηγύρι η κορύφωση του οποίου είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, πριν την Καθαρή Δευτέρα. Στην κεντρική πλατεία πολλών οικισμών γλεντούν όλοι μαζί ενώ απολαμβάνουν νόστιμα εδέσματα, κρασάκι ενώ στο χορό και το τραγούδι με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων συμμετέχουν όλοι, ακόμα και οι επισκέπτες. Στ’ Απεράθου βγαίνουν οι Κουδουνάτοι που φοράνε κάπα με κουκούλα και τρέχουν στους δρόμους του χωριού, σείοντας τα κουδούνια που κρατούν και με κραυγές και αλαλαγμούς διώχνουν μακριά το κακό. Την Καθαρή Δευτέρα, πρώτη μέρα της Σαρακοστής, στα χωριά του Λιβαδιού, συνηθίζουν να ντύνονται φουστανελλάτοι ή κορδελλάτοι στολισμένοι με χρωματιστές κορδέλες και φλουριά, κι αφού σχηματίσουν μικρούς ομίλους χορεύουν και τραγουδούν στις πλατείες. Με λαμπαδηδρομία και παραστάσεις δρόμου γιορτάζονται οι Απόκριες στη Χώρα. Οι ομάδες των μεταμφιεσμένων, το τραγούδι και ο χορός αποτελούν επιβίωση αρχαίων Διονυσιακών εορτών και τελετουργιών. Επιπλέον, οι Απόκριες, συμπίπτουν χρονικά με την αρχαία εορτή των Ανθεστηρίων που ήταν τα εαρινά Διονύσια".

4) Video-παρουσίαση - Απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ "Καρναβάλια στο Αιγαίο"

5) Απόσπασμα ραδιοφωνικής εκπομπής για τους Έλληνες του εξωτερικού της ΕΡΑ 5 (Σάββατο 26/2/2000)

6) Μια εργασία που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου (“Εθνογραφία του Χορού”) της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (Δ.Ο.Λ.Τ.) της Unesco C. Αθήνα 1992, σ. 22-31. Αναδημοσιεύτηκε στο περιοδικό “ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΑ”¨, τ. 38, 1994, σ. 43-48.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις