Ο προστάτης μας Άγιος Γεώργιος


Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εύχεται σε όλα τα μέλη του και όλους τους Κυνηδαριώτες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ο προστάτης μας Άγιος Γεώργιος να χαρίσει σε όλους υγεία και αισιοδοξία.

Απολυτίκιο
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών


Γύρα της Αγάπης
Το Πανηγύρι Του Αγίου Γεωργίου

Το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου είναι το μεγαλύτερο στον Κυνήδαρο. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης μας [γι΄αυτό έχει δοθεί και το όνομα του στον τίτλο του συλλόγου μας ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΝΗΔΑΡΙΩΤΩΝ ΝΑΞΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ"] και γιορτάζει όλο το χωριό, πάντα μετά την Ανάσταση. Ο Ναός στολίζεται µε κόκκινες και άσπρες κορδέλες, οι πολυέλαιοι είναι αναμμένοι και παλαιότερα όπως μας ενημερώνουν οι επίτροποι της εκκλησίας κουνούσαν τους πολυελαίους και ο ήχος από τα κρύσταλλα (παλαιότερα) συνόδευε τους ψάλτες στο αναλόγιο. Επίσης παλιότερα το πανηγύρι πλαισίωναν και πραματευτάδες διαφόρων ειδών. Όπως έχει γράψει η κα Αθηνά Τουμπακάρη πολύ πρωί, πρώτη και καλύτερη η «Λιβανού», έτσι την λέγαμε γιατί στο εμπόρευμα της υπερίσχυε το λιβάνι. Το μαγαζί της ήταν δύο καλάθια φοδραρισμένα µε πανί. Μύριζαν όμορφα γιατί είχαν μέσα όλων των ειδών τα λιβάνια, τα καρυκεύματα, τους ξηρούς καρπούς, μαντζούνια, γλειφιτζούρια, καραμέλες, πασατέμπο, αρωματικά κουφέτα και διάφορα ζαχαρωτά. Ακόμη ερχόταν ο «ΌΒΡΙΟΣ» όπως τον λέγανε και αυτός µε δυο καλάθια με πιριακόνια, σουγιάδες, πινέλα, ξυραφάκια, κομπολόγια, μικροπαίχνιδα, ροκάνες, σφυρίχτρες, κλωστές, κάλτσες ανδρικές και γυναικείες. Ο τρίτος ήταν ο «Αρµένης». Είχε µια γκρίζα γαϊδουρίτσα, φορτωμένη µε δυο μεγάλα κοφίνια, µε όλων των ειδών τα οικιακά σκεύη, από μεγάλα και μικρά τσουκάλια, μέχρι φλυτζάνια του καφέ, όλα πήλινα. Τελευταίος ο έμπορος από το Χαλκί. Κουβαλούσε στον ώμο του κάμποσα τόπια, από διάφορα υφάσματα, µε τον πήχη στη μέση και το ψαλίδι περασμένο στο λουρί. Βέβαια δεν θα μπορούσε από το πανηγύρι του χωριού να λείπει ο χορός. Ανήμερα του πανηγυριού, χόρευαν οι ξένοι και την επόμενη οι χωριανοί.
 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις