Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού (3)



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ"


Παρουσίαση της μελέτης
Από τους μηχανικούς Κώστα και Γιάννη Τουμπακάρη πολιτικό μηχανικό και αρχιτέκτονα αντίστοιχα έγινε η παρουσίαση της μελέτης με την βοήθεια projector, κατόψεων, όψεων κλπ. Έγινε αναλυτική περιγραφή των χρήσεων και δράσεων του πολυχώρου αθλητισμού και πολιτισμού, καθώς και των υλικών που προτίθενται να χρησιμοποιηθούν. Δόθηκε μεγάλη σημασία στην κίνηση εντός του πολυχώρου, στο ύψος των κτιρίων (μικροί όγκοι) που θα γίνουν και φυσικά οι κατασκευές στο χώρο να μην αλλοιωνουν το φυσικό περιβάλλον. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και κάθε αρχιτεκτονικό στοιχείο στο χώρο, είναι προσαρμοσμένο στην αρχιτεκτονική του χωριού μας αλλά και "δένουν" απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον. Μετά την παρουσίαση έγινε η παράδοση των φακέλων που περιλαμβάνει πλήρη σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων και σε ηλεκτρονική μορφή, στους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων. Τον φάκελο του πολιτιστικού συλλόγου παρέλαβε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσίασης της μελέτης, έγινε τιμητική αναφορά και τιμήθηκε η "Ευεργέτιδα" κα Σοφία Αντωνάκη. 
Ο γενικός γραμματέας Ιάκωβος Κ. Τσελέντης ανάφερε τα εξής:
«Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι του Κυνιδάρου, κυρίες και κύριοι,
Παρουσιάσαμε τα σχέδια της οριστικής μελέτης για τη διαμόρφωση του πολυχώρου Πολιτισμού και Αθλητισμού του χωριού μας «Βασίλειος Αποστόλου Αντωνάκης», σε συνέχεια της αρχικής παρουσίασης που έγινε το καλοκαίρι στο χωριό. 
Πιστεύω ότι φάνηκε ακόμη καλύτερα  ότι πρόκειται για ένα έργο μοναδικό για τον Κυνίδαρο, ίσως μοναδικό και για ολόκληρη τη Νάξο. Η ολοκλήρωσή του σίγουρα θα αναβαθμίσει την περιοχή μας και θα προσφέρει στους Κυνιδαριώτες, και κυρίως στους νέους του χωριού ένα μοναδικό χώρο ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει πόλο έλξης, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της Νάξου, όσο και για τους εποχιακούς επισκέπτες του νησιού μας. Θα γνωρίζετε ασφαλώς οι περισσότεροι ότι το έργο αυτό πραγματοποιείται χάρις στην προσφορά της Σοφίας και της Ειρήνης Αντωνάκη. 
Ειδικότερα η Σοφία Αντωνάκη δεν αρκέστηκε στην προσφορά των 5/6 της συγκεκριμένης έκτασης καθώς και επτά ακόμη κτημάτων και γαιοτεμαχίων που της ανήκαν -του συνόλου δηλαδή της πατρικής και μητρικής της περιουσίας στον Κυνίδαρο- αλλά συνεχίζει την προσφορά χρηματοδοτώντας την μελέτη του χώρου που μόλις παρουσιάστηκε. Για όλα αυτά, αλλά και για τα άλλα που, να είναι καλά, θέλει να προσφέρει στο χωριό μας μέσω των Πολιτιστικών Συλλόγων του χωριού, αποφασίσαμε ομόφωνα, το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Κυνηδαριωτών «ο Άγιος Γεώργιος» να της απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να της αφιερώσουμε τη αποψινή εκδήλωση.
Η συγχωριανή μας και μεγάλη ευεργέτιδα των συλλόγων μας, Σοφία Αποστόλου Αντωνάκη, είναι σίγουρα γνωστή σ’ όλους τους παλιούς Κυνιδαριώτες, θεωρούμε όμως αναγκαίο να την γνωρίσουμε και στους νεότερους, έτσι θα μας επιτρέψει, παρακάμπτονας για λίγο, τη σεμνότητά της να πούμε λίγα λόγια  για κείνην.

Γεννήθηκε στον Κυνίδαρο και είναι το δεύτερο παιδί του Αποστόλου Βασ. Αντωνάκη του «Λοιμοκοντόρου» και της Καλλιόπης Ιωάνου Ναννά Νανναδογιάννη, μετά τον Βασίλη και πριν την Αθηνά, τα δύο αγαπημένα αδέλφια που έφυγαν από τη ζωή νωρίς. 
Ο παππούς, από την μεριά του πατέρα της, ήταν σημαίνουσα προσωπικότητα του χωριού και ήταν από τους πρώτους Κυνιδαριώτες που απέκτησαν υπαλληλική ιδιότητα, ενώ και η γιαγιά της, η Αθηνά το γένος Νικολάου Κουνάδη, του «Κιτρά», υπήρξε μια ξεχωριστή αρχόντισσα του Κυνιδάρου, που ενέπνεε τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των χωριανών. 
Ιδιαίτερα αγαπητός και παράγων του Κυνιδάρου υπήρξε και ο πατέρας της Απόστολος Αντωνάκης που χάθηκε και εκείνος νέος αφήνοντας την Καλλιόπη, την «Καλιοπίτσα», όπως την ξέραμε, μόνη με τρία παιδιά στην πιο κρίσιμη ηλικία. Και από την πλευρά της μητέρας της, που κράτησε ζωντανή και δυνατή την οικογένεια τα δύσκολα χρόνια της ορφάνιας, έχει κληρονομήσει σημαντική παρακαταθήκη. 
Ο θείος της Μιχαήλ Νανάς ή «Μιχαλάκης» υπήρξε για πολλά χρόνια Γραμματέας της κοινότητας με σημαντική προσφορά στο χωριό, πασίγνωστος και αγαπητός, πραγματικός πλοηγός για το κάθε χωριανό στη σχέση του με τον κρατικό μηχανισμό, που και τότε όπως και σήμερα και μάλλον πάντοτε ήταν ιδιαίτερα προβληματική. 
Η Σοφία έχει φυλάξει στη μνήμη της πολλές εικόνες από τη παλιά ζωή στο χωριό, αφού φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Κυνιδάρου μέχρι και την Τρίτη τάξη, τις οποίες  διατήρησε άσβηστες και στην Αθήνα όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και όπου ζει και ευχόμαστε να ζει εν υγεία για πολλά - πολλά χρόνια.
Στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της και ακολούθως σταδιοδρόμησε σε υπεύθυνες θέσεις στο δημόσιο τομέα κοντά στους αειμνήστους υπουργούς, τον συμπατριώτη μας Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη και τον Κώστα Δούση. Για πέντε χρόνια βρέθηκε στο Παρίσι ως μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Χώρας μας παρά τον Ο.Ο.Σ.Α., Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κυνιδαριωτών «Άγιος Γεώργιος» που μπορούμε σήμερα να εκφράσουμε την αγάπη μας στην αγαπητή Σοφία.
Είναι ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για όσα εκείνη προσέφερε στη γενέτειρά της. Προτρέπουμε και ελπίζουμε το παράδειγμά της να βρει μιμητές και να γεννήσει μια καινούργια γενιά ευεργετών.Ο τόπος μας σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, έχει ανάγκη από ανάλογες ανιδιοτελείς  χειρονομίες.

Αγαπητή Σοφία ευχόμαστε να είσαι πάντα καλά και ο Θεός να σου χαρίζει υγεία να ζεις για πολλά χρόνια να προσφέρεις γιατί μοναδική μας περιουσία τελικά είναι η ανιδιοτελής προσφορά».

Στην συνέχεια της εκδήλωσης εκ μέρους του συλλόγου Κυνιδαριωτών «Ο Άγιος Γεώργιος», ο πρόεδρος κ Λιαδάκης Στέλιος, προσέφερε στην κα Σοφία Αντωνάκη αναμνηστική πλακέτα και εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Απίκραντος», ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Κώστας Κλουβάτος, προσέφερε ένα μαρμάρινο ρολόι τοίχου.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν παραδοσιακά ξεροτήγανα και Κυνιδαριώτικη ρακί στους παρευρισκομένους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις