Μεγάλη Παρασκευή



Μεγάλη Παρασκευή ημέρα νηστείας και πένθους για τους Χριστιανούς.
Από το πρωί οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα (νεκρικά).
Στολισμός του Επιταφίου
Στο τραπέζι των σπιτιών υπάρχουν ποτηράκια ρακής, ξερά σύκα, σταφίδες, καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί. 
Στα καφενεία κρεμάνε τον «Βαλέ».


Λίγο πριν το μεσημέρι οι κοπέλες του χωριού στολίζουν τον Επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και γίνεται η Αποκαθήλωση.
Χρυσοκέντητο ύφασμα με την παράσταση του νεκρού Χριστού πάνω στον Επιτάφιο εκτίθεται για προσκύνημα και καθισμένοι πιστοί γύρω από τον Επιτάφιο ψάλλουν μοιρολόγια της Παναγίας.

Περιφορά του Επταφίου στα σοκάκια
Το βράδυ αφού ψάλλουν τα εγκώμια γύρω από τον Επιτάφιο ομάδες πιστών, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού. Η πομπή ξεκινά με τον Σταυρό μπροστά, ακολουθούν τα Εξαπτέρυγα, ο Επιτάφιος και διάφορες εικόνες Αγίων. Ο Επιτάφιος περιφέρεται με τους ιερείς και τους πιστούς να ψάλλουν καθ’ όλη την διάρκεια της Περιφοράς τα Εγκώμια.
Στην πλατεία του χωριού, σε σταυροδρόμι και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η πομπή σταματά και ο παπάς ψάλλει δεήσεις και κάνει Τρισάγιο.

Αυτοί που μεταφέρουν τον Επιτάφιο κατά την διάρκεια της περιφοράς αλλάζουν συνεχώς και όταν επιστρέψουν στην εκκλησία, ο Επιτάφιος σηκώνεται ψηλά στην είσοδο του προαυλίου για να περάσουν όλοι οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο.
Όλοι οι πιστοί περνούν κάτω από τον Επιτάφιο

Στο τέλος πολλοί πιστοί παίρνουν λουλούδια και κεριά από τον Επιτάφιο που τα φυλάνε στα εικονίσματα του σπιτιού για το καλό ή για να κάνουν φυλαχτό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις