Εκδηλώσεις Ιανουαρίου 2014




ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, ώρα 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του συλλόγου (Δερβενακίων 20 - Γαλάτσι).

Θα είναι μεγάλη η χαρά, να βρεθούμε τα μέλη μας και να ανταλλάξουμε ευχές για το νέο έτος, να ανανεώσουμε τις εγγραφές μας και να βραβεύσουμε τα παιδιά των χωριανών μας που έχουν εισαχθεί σε Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές.
Σας περιμένουμε!!!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014
Το φετινό ημερολόγιο, εκδίδουν για άλλη μια χρονιά ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ οι πολιτιστικοί σύλλογοί του χωριού μας. Είναι αφιερωμένο στις εκδόσεις των συλλόγων μας και στα βιβλία που συγγραφείς, Κυνηδαριώτες και μη, έγραψαν για τον Κυνήδαρο. 
Ο Κυνήδαρος, είναι χωριό αγροτών, κτηνοτρόφων και τεχνιτών, τα τελευταία όμως χρόνια αρκετοί Κυνηδαριώτες ασχολούνται με το γράψιμο και χάρη σ’ αυτούς, αλλά και στους ξενοχωριανούς φίλους που αγαπούν και γράφουν για το χωριό, έχει συγκεντρωθεί ένα αξιόλογο γραπτό υλικό για τον Κυνήδαρο. 
Μέρος αυτού του υλικού προβάλλεται από το ημερολόγιο 2014, για κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή και παράλληλα παρακινήσει τους συγχωριανούς μας στο διάβασμα και στην προμήθεια βιβλίων, όσων τουλάχιστον από τα αναφερόμενα διατίθενται από τους συλλόγους μας. 
Από κανένα Κυνηδαριώτικο σπίτι δεν πρέπει να λείπουν τα βιβλία αυτά. Το βιβλίο και στη διαδικτυακή εποχή μας, παραμένει ο πιο αξιόπιστος φίλος, για να μας ενημερώνει, να μας ταξιδεύει και να μας ψυχαγωγεί.


Εκτός βέβαια από τις αυτοτελείς εκδόσεις για τον Κυνήδαρο και τους συγγραφείς τους, για τους οποίους θα γίνει ιδιαίτερη μνεία (Ν. Κεφαλληνιάδη, Στ. Σπηλιάκο, Μ. Κατσούρη, Κ. Κλουβάτο), χωριανοί μας έχουν αρθρογραφήσει για την ιστορία, τη λαογραφία και την αρχιτεκτονική του χωριού μας, ή έχουν δημοσιεύσει λογοτεχνικά τους κείμενα που ή κυκλοφορήθηκαν αυτοτελώς ή καταχωρημένα στα ναξιακά ή άλλα έντυπα ή σε ποιητικές ανθολογίες. 

Αναφέρουμε τον Μιχάλη Καρποντίνη με τρεις τουλάχιστον ποιητικές συλλογές, την Ελένη Τουμπακάρη, με τέσσερις ποιητικές συλλογές, τον Νίκο Κουνάδη που, εκτός από καταχωρήσεις σε περιοδικά και ανθολογίες, έχει κυκλοφορήσει, τουλάχιστον, ένα βιβλίο και τους Αθηνά Τουμπακάρη και Ι.Κ. Τουμπακάρη που κείμενά τους έχουν καταχωρισθεί σε ναξιακά έντυπα. 
Αρκετοί ακόμη Κυνηδαριώτες έχουν δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα της ειδικότητάς τους και έχουν διακριθεί στον τομέα τους. Αναφέρουμε τους αείμνηστους, Ιωάννη Μουστάκα (Μουστάκη) σπουδαίο καραγκιοζοπαίκτη γεννημένο στον Κυνήδαρο από Φιλωτίτη πατέρα γνωστό στο πανελλήνιο με πλήθος δημοσιευμένες ιστορίες που φέρουν την υπογραφή του, και Μιχάλη Μανούσου Δερλερέ, Πολιτικό Μηχανικό, επιθεωρητή δημοσίων έργων του Υπουργείου Παιδείας συγγραφέα αξιόλογων βιβλίων τεχνικού περιεχομένου. 
Από τους νέους μνημονεύουμε τον λέκτορα του Ε. Μ. Π. Γιώργο Γεωργόπουλο (από τη μάνα του Αννέζα Τουμπακάρη) συγγραφέα άρθρων σε τεχνικά επιστημονικά περιοδικά και τεχνικών βιβλίων για πανεπιστημιακή χρήση, την διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Μονδέλου με ειδίκευση στην περίοδο της ενετοκρατίας - τουρκοκρατίας της οποίας άρθρα περιλαμβάνονται στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά της ειδικότητάς της, τον διδάκτορα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Γιώργο Διακονικολάου (από τη μάνα του Στέλλα Γεροντάκη) με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον τομέα της Πληροφορικής και συγγραφέα βιβλίου που διδάσκεται σε ελληνικά Πανεπιστήμια και τον Δημήτρη Κιμ. Κλουβάτο, γεωπόνο-γεωργοοικονομολόγο τ. δ/ντη της ΑΤΕ συγγραφέα τουλάχιστον δύο βιβλίων για την δεύτερη πατρίδα του τη Σάμο, αλλά και άρθρων για το χωριό καταχωρημένα στον ναξιακό τύπο. 
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε την μόλις 11 χρονών Κατερίνα Κλουβάτου συγγραφέα του βιβλίου «Παραμύθι, μύθαρος κι ένας κοντοπίθαρος!!!» και την πλειάδα των χωριανών συνεργατών της εφημερίδας, «Εν Κυνηδάρω Νάξου», που, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να κυκλοφορεί. 
Στην σελίδα του ημερολογίου την αφιερωμένη σ’ αυτήν θα τους μνημονεύσουμε γιατί προσφέρουν πολύτιμο έργο. ολοκληρώνοντας την περιδιάβασή μας οφείλουμε να θυμηθούμε τους ξενοχωριανούς δασκάλους μας, τον Νίκο Δημητροκάλλη που δημοσίευσε στο «Νησιωτόπουλο» εργασία του που αφορούσε την λαογραφία του χωριού μας (1963) και τον Γιάννη Διακονικολάου που συνέλεξε λαογραφικό υλικό στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας που όμως παραμένει αδημοσίευτο.


Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους τους χορηγούς μας και ιδιαίτερα τον συγχωριανό μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΟΝΤΑΚΗ που είναι βασικός χορηγός του ημερολογίου μας τα τελευταία χρόνια. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις