Ο Κυνήδαρος μέσα από βιβλιοπαρουσιάσεις

Ο Κυνήδαρος στο χώρο του Βιβλίου

Βιβλία που έχουν γραφεί αποκλειστικά για τον Κυνήδαρο όπως καταγράφηκαν στο ημερολόγιο 2014 που εκδόθηκε από τους πολιτιστικούς συλλόγους του χωριού. Κυνηδαριώτες και μη συγγραφείς που απέδειξαν με τη γραφίδα τους την αγάπη τους για τον Κυνήδαρο. Μεταξύ των βιβλίων που έχουν εκδοθεί, ένας μεγάλος αριθμός οφείλεται στα δραστήρια μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων που με τον τρόπο αυτό, φρόντισαν και βεβαίως κατάφεραν, ώστε ένα μέρος του πολιτισμού του χωριού μας να καταγραφεί και έτσι να μπορούν να το γεύονται και οι επόμενες γενιές αφού ως γνωστό τα "γραπτά μένουν".

Ο Κυνήδαρος είναι χωριό αγροτών, κτηνοτρόφων και τεχνιτών. Τα τελευταία όμως χρόνια αρκετοί Κυνηδαριώτες ασχολούνται με το γράψιμο και χάρη σ' αυτούς, αλλά και στους ξενοχωριανούς φίλους που αγαπούν και γράφουν για το χωριό, έχει συγκεντρωθεί αξιόλογο γραπτό υλικό για τον Κυνήδαρο.



Εκτός βέβαια από τις αυτοτελείς εκδόσεις για τον Κυνήδαρο και τους συγγραφείς του, για τους οποίους γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ημερολόγιο 2014 (Ν. Κεφαλληνιάδη, Στ. Σπηλιάκο, Μ. Κατσούρη, Κ. Κλουβάτο), χωριανοί μας έχουν αρθρογραφήσει για την ιστορία, τη λαογραφία και την αρχιτεκτονική του χωριού μας, ή έχουν δημοσιεύσει λογοτεχνικά τους κείμενα που ή κυκλοφορήθηκαν αυτοτελώς ή καταχωρημένα στα ναξιακά ή άλλα έντυπα ή σε ποιητικές ανθολογίες. 
Αναφέρουμε τον Μιχάλη Καρποντίνη με τρεις τουλάχιστον ποιητικές συλλογές
Την Ελένη Τουμπακάρη με τέσσερις ποιητικές συλλογές
Τον Νίκο Κουνάδη που εκτός από καταχωρήσεις σε περιοδικά και ανθολογίες, έχει κυκλοφορήσει, τουλάχιστον, ένα βιβλίο 
Αθηνά Τουμπακάρη και Ι.Κ. Τουμπακάρη που κείμενά τους έχουν καταχωρισθεί σε ναξιακά έντυπα. 

Αρκετοί ακόμη Κυνηδαριώτες έχουν δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα της ειδικότητάς τους και έχουν διακριθεί στον τομέα τους. 
Αναφέρουμε τους αείμνηστους, Ιωάννη Μουστάκα (Μουστάκη) σπουδαίο καραγκιοζοπαίκτη γεννημένο στον Κυνήδαρο από Φιλωτίτη πατέρα γνωστό στο πανελλήνιο με πλήθος δημοσιευμένες ιστορίες που φέρουν την υπογραφή του, 
Μιχάλη Μανούσου Δερλερέ, Πολιτικό Μηχανικό, επιθεωρητή δημοσίων έργων του Υπουργείου Παιδείας συγγραφέα αξιόλογων βιβλίων τεχνικού περιεχομένου. 

Τον λέκτορα του Ε. Μ. Π. Γιώργο Γεωργόπουλο (από τη μάνα του Αννέζα Τουμπακάρη) συγγραφέα άρθρων σε τεχνικά επιστημονικά περιοδικά και τεχνικών βιβλίων για πανεπιστημιακή χρήση.
Την διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Μονδέλου με ειδίκευση στην περίοδο της ενετοκρατίας - τουρκοκρατίας της οποίας άρθρα περιλαμβάνονται στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά της ειδικότητάς της
Τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Γιώργο Διακονικολάου (από τη μάνα του Στέλλα Γεροντάκη) με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον τομέα της Πληροφορικής και συγγραφέα βιβλίου που διδάσκεται σε ελληνικά Πανεπιστήμια 
Τον Δημήτρη Κιμ. Κλουβάτο, γεωπόνο-γεωργοοικονομολόγο τ. δ/ντη της Α.Τ.Ε. συγγραφέα τουλάχιστον δύο βιβλίων για την δεύτερη πατρίδα του τη Σάμο, αλλά και άρθρων για το χωριό καταχωρημένα στο Ναξιακό τύπο. 
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε τη μόλις 11 χρονών Κατερίνα Κλουβάτου συγγραφέα του βιβλίου «Παραμύθι, μύθαρος κι ένας κοντοπίθαρος!!!» και την πλειάδα των χωριανών συνεργατών της εφημερίδας, «Εν Κυνηδάρω Νάξου» που επιθυμία μας είναι η επανακυκλοφορία της σε συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων του χωριού. 
Πρόσφατα εκδόθηκε και έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Διακονικολάου, εκπαιδευτικός και σύζυγος της Στέλλας Γ. Γεροντάκη, με λαογραφικό υλικό στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας και τίτλο "Συλλογή Λαογραφικού Υλικού Από Τον Κινίδαρον Της Νάξου". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις