Οι Ξενικοί

Οι ξενικοί τα παλιά χρόνια
Με αφορμή που ο μήνας Αύγουστος πλησιάζει, στο ημερολόγιο 2016 που έχει εκδώσει ο σύλλογος μας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, γίνεται μια αναφορά στους "Ξενικούς".

Ξενικούς λέγαμε τους συγχωριανούς εσωτερικούς μετανάστες που ερχόταν, κυρίως από την Αθήνα, στο χωριό το καλοκαίρι. Στιγμές που είναι χαραγμένες βαθιά στο μυαλό κάποιων συγχωριανών μας. Όλοι οι "παλιοί" συγχωριανοί έχουν να σου αφηγηθούν και μία ιστορία με τους ξενικούς τους, γιατί ήταν πολύ σημαντικό γεγονός για το χωριό ο ερχομός τους, κυρίως τον Αύγουστο, ήταν ένα πανηγύρι.
Τα παιδιά περίμεναν πως και πως για μια καραμέλα, που ήταν το πρώτο πράγμα που έβγαινε συνήθως από τις βαλίτσες τους. Πολλές φορές κερνούσαν και λουκούμια αφού το καράβι "έπιανε" και Σύρο. Οι ξενικοί είχαν στο χωριό τα πολύ αγαπητά τους πρόσωπα και γι’ αυτά έρχονταν κυρίως και όχι για διακοπές όπως συμβαίνει σήμερα. Έφερναν μαζί τους και τις νέες μόδες και τα καινούργια τραγούδια ακόμη και τον χορό που τύχαινε τότε να είναι του συρμού. Μερικοί φέρνανε και γραμμόφωνο μαζί τους.
Τα απογεύματα γίνονταν οι περίπατοι και βγαίνανε μαζί τους και οι ντόπιες κοπέλες. Βόλταραν στης «Μπούμπλαινας τ’ Αλώνι» με το ξακουστό ηλιοβασίλεμα, στου «Κοκκώνη την Πλάκα», ή στις «Ντρυάδες», στο «Χαλαράκι».
Από τη Χώρα έρχονταν με τα μουλάρια που ήταν πάντα βαρυοφορτωμένα με τα πολλά μπαγκάζια των ξενικών. Κάθε βράδυ ξενικοί και ντόπιοι χόρευαν στην «Κορωνιά» με το γραμμόφωνο.

Η αναχώρηση ήταν μια θλιβερή μέρα για το χωριό, κυρίως βέβαια για εκείνους που αποχαιρετούσαν τους δικούς τους ανθρώπους, τους γονείς τους, τ’ αδέλφια τους, τους συγγενείς τους. Το ξεπροβόδισμα γινόταν τελετουργικά στον «Ντρυ» στον «Παλιόμυλο» και προ παντός στη «Σκράφτρα», κοντά στο «Στεφάνι».

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν αφηγηθεί από τη συγχωριανή μας Αθηνά Τουμπακάρη και η φωτογραφία είναι στον "Παλιόμυλο" όπου ξεπροβοδίζανε τους ξενικούς. Βλέπουμε σε πρώτο πλάνο το μουλάρι σαμαρωμένο για «επιβάτες»

Φωτογραφία: Αρχείο Ι.Κ. Τουμπακάρη [31-8-1947]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις