Οι ξενικοί... τον Αύγουστο

ΟΙ ΞΕΝΙΚΟΙ :
Ξενικούς λέγαμε τους συγχωριανούς εσωτερικούς μετανάστες που ερχόταν, κυρίως από την Αθήνα, στο χωριό. Ο ερχομός των ξενικών παλαιότερα ήταν σημαντικό γεγονός για το χωριό που ακόμα σήμερα θυμούνται και μας διηγούνται οι παλαιότεροι.
Ο ερχομός των ξενικών που γίνονταν κυρίως τον Αύγουστο, ήταν ένα πανηγύρι. Τα παιδιά περίμεναν πως και πως για μια καραμέλα, που ήταν το πρώτο πράγμα που έβγαινε συνήθως από τις βαλίτσες τους.
Οι ξενικοί ερχόντουσαν στο χωριό κυρίως να δουν τα πολύ αγαπητά τους πρόσωπα και όχι για διακοπές όπως συμβαίνει σήμερα. Μαζί τους έφερναν και νέες μόδες, καινούργια τραγούδια ακόμη και χορούς. Μερικοί φέρνανε και γραμμόφωνο μαζί τους.
Τα απογεύματα γίνονταν οι περίπατοι και βγαίνανε μαζί τους και οι ντόπιες κοπέλες. Βόλταραν στης «Μπούμπλαινας τ’ Αλώνι» με το ξακουστό ηλιοβασίλεμα, στου «Κοκκώνη την Πλάκα», ή στις «Ντρυάδες», στο «Χαλαράκι».
Από τη Χώρα έρχονταν με τα μουλάρια που ήταν πάντα βαριοφορτωμένα με τα πολλά μπαγκάζια των ξενικών. Κάθε βράδυ ξενικοί και ντόποιοι χόρευαν στην «Κορωνιά» με τα γραμμόφωνα που είχαν φέρει.
Η αναχώρηση ήταν μια θλιβερή μέρα για το χωριό, κυρίως βέβαια για εκείνους που αποχαιρετούσαν τους δικούς τους ανθρώπους, τους γονείς τους, τ’ αδέλφια τους, τους συγγενείς τους. Το ξεπροβόδισμα γινόταν τελετουργικά στον «Ντρυ» στο «Παλιόμυλο» και προ παντός στη «Σκράφτρα», κοντά στο «Στεφάνι».

"Από το ημερολόγιο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 του συλλόγου μας"


Φωτογραφία: Από το αρχείο του Ι.Κ.Τουμπακάρη, 31-8-1947 στον Παλιόμυλο για ξεπροβόδισμα. Σε πρώτο πλάνο το μουλάρι σαμαρωμένο για «επιβάτες». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις