Απολογισμός - Εκδήλωσης Πολιτισμού


Η «Εκδήλωση Πολιτισμού» στις 8 Αυγούστου 2017 έκανε φέτος την έναρξη των εκδηλώσεων του συλλόγου μας με τίτλο «Τα δίκτυα των χορευτικών τραγουδιών της Νάξου, πάνε στον Κυνήδαρο». Μία εκδήλωση λόγου–ήχου–εικόνας που αφορούσε τους μουσικούς δρόμους της Νάξου, την ταυτότητα και την κινητικότητα του χορευτικού τραγουδιού, έτσι όπως εγκαταστάθηκαν και αφομοιώθηκαν δημιουργικά στα χορευτικά δρώμενα του Κυνηδάρου.
Ως πολιτιστικός σύλλογος, διοργανώνοντας για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη εκδήλωση, δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για την άψογη οργάνωση της σε συνεργασία βέβαια με το επίτιμο μέλος του συλλόγου μας, Δρ. Χορολογίας Σταύρο Σπηλιάκο που είχε την επιμέλεια και παρουσίασή της.


Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Στέλιο Λιαδάκη, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση πολιτισμού πραγματοποιείται για πρώτη φορά και σκοπό έχει να δούμε το τραγούδι μας μέσα από την έρευνα του πανεπιστημιακού δασκάλου από τη μια μεριά και των οργανοπαικτών που διαβιούν στο χωριό μας από την άλλη.
Στη συνέχεια ο κ. Σπηλιάκος, ξεκίνησε την παρουσίαση της εκδήλωσης με λόγο, ήχο και εικόνα, με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου και μουσική του Χρήστου Λεοντή να κάνουν την έναρξη της εκδήλωσης.
Ο «σκοπός του γάμου» στη συνέχεια, «σήμα» για τους Ναξιώτες και άλλους νησιώτες, παρουσιάστηκε μέσα από βιντεοπροβολές χαρακτηρίζοντας το Αιγαίο πέλαγος, πέλαγος πολιτισμού και ελληνικών πολιτισμών, ιστορίας. Μπαίνοντας σιγά-σιγά στον Κυνήδαρο …εκεί που πετάει η ψυχή, προβλήθηκε ένα αντίδωρο προς τους Κυνηδαριώτες από τον παρουσιαστή με ήχο το τραγούδι για τον Πολιούχο του χωριού Άγιο Γεώργιο.
Κύρια παραγωγή του νησιού, τόνισε ο παρουσιαστής, είναι το τραγούδι και η μουσική. Αναφέρθηκε στην κυριαρχία του φωνητικού τραγουδιού μαζί με τα τσαμπονοντούμπακα, για το βιολί την περίοδο 1910 – 1920 στη Νάξο, στα ακούσματα όσων ήταν στην Αθήνα ή ήρθαν από τη Μ. Ασία και γενικά την κινητικότητα των τραγουδιών σε διάφορα μέρη της χώρας μας αλλά και τα παράλια της Μ. Ασίας.



Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι συγχωριανοί μας: Γιώργος Μιχ. Παρτσινέβελος, Στάθης Νικ. Κλουβάτος, Μιχάλης Αντ. Κουνάδης, Μαρία Ιωάν. Καρποντίνη-Χαλαστάρα, Αικατερίνη Ιωάν. Καρποντίνη-Γεροντάκη, Ελισάβετ Κων. Σκουλαξίνου-Τσελέντη, Ανθούλα Ιωάν. Καρποντίνη-Λεγάκη, Ολυμπία Μιχ. Παρτσινέβελου-Καρποντίνη και Ευαγγελία Δημ. Καρποντίνη-Κουνάδη.


Οι συγχωριανοί μουσικοί που συμμετείχαν: Νίκος Ιακ. Κονιτόπουλος – βιολί, λαούτο, μπουζούκι, Στέλιος Ιακ. Κλουβάτος – βιολί, τραγούδι, Στέλιος Ιωάν. Κουβάδης – βιολί, Κώστας Κατσιούλης – βιολί, τραγούδι, Δημήτρης Ματθ. Κουνάδης – βιολί, Μανώλης Ιωάν. Τουμπακάρης – λαούτο, Σταύρος Γκούφας – τραγούδι, Βαγγέλης Όθ. Κακλαμάνος–κιθάρα, τραγούδι.


Στο τέλος της εκδήλωσης ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στην επιτόπια έρευνα του, τα χρόνια που χρειάστηκαν να καταγραφεί, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή, πιθανώς τόνισε ότι κάποια να ερμηνεύθηκαν λάθος. Σταθήκαμε είπε στη Νάξο και δίπλα στον άνθρωπο που δημιούργησε τον πολιτισμό της Νάξου και αυτός είναι ο λόγος που αφιερώνουμε τη σημερινή εκδήλωση στον χορεύοντα Ναξιώτη ως άνθρωπο και όχι στον χορό του. Θελήσαμε είπε να χαθούμε στον ιστορικό χρόνο βρίσκοντας ελάχιστα και παρουσιάζοντας ακόμα λιγότερα.
Προβλήθηκαν οι μουσικές οικογένειες του χωριού, ακούστηκαν αποσπάσματα της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών ποιήτριας Διαλεχτής Ζευγώλη-Γλέζου και κλείνοντας την εκδήλωση ο παρουσιαστής προσκάλεσε όλους μας να συν-δημιουργήσουμε αφού είπε, εμείς φεύγουμε αλλά οι θεσμοί μένουν στην υπηρεσία ενός ανθρώπου ευτυχισμένου, της φύσης και του πολιτισμού και αποστέλλοντας e-mail στους επίσημους, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, εκπροσώπους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η προίκα της φύσης προς τη Νάξο είναι υπερβολικά μεγάλη, μας παρέδωσαν και ο πολιτισμός που δημιούργησαν ας τον χρησιμοποιήσουμε ως όπλο στην επιθετική τουριστική πολιτική, οι νεοευρωπαίοι επισκέπτες να γίνουν μύστες, ενισχύοντας το αμυντικό πολιτιστικό μας σύστημα.

Ευχαριστούμε:

  • Το επίτιμο μέλος του συλλόγου μας Σταύρο Σπηλιάκο για την παρουσίαση και επιμέλεια της εκδήλωσης αλλά και για την προσφορά του έως σήμερα στο χωριό μας.
  • Όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της, στηρίζοντας την οικονομικά και βοηθώντας τον σύλλογο μας αυτή την εποχή που οι σύλλογοι όλοι αντιμετωπίζουμε πολλές οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα.
  • Τους χορηγούς της εκδήλωσης την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, την Blue Star Ferries και τις εκδόσεις ΣΠΕΙΡΑ – Σοφία Αναγώστου.
  • Τους συγχωριανούς μουσικούς και τραγουδιστές.


  • Τον Βαγέλη Εμ. Κουνάδη για την κατασκευή της ξύλινης εξέδρας και του πίνακα προβολής των βίντεο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις