Απολογισμός - Παρουσίαση βιβλίου

Στις 24 Αυγούστου 2017, στην πλατεία του χωριού μας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της συγχωριανής μας Σοφίας Κλουβάτου – Μελά, των εκδόσεων «ΕΝΤΟΣ», με τίτλο «ΝΑΞΙΩΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – Κ' ΗΝΤΑ ΣΕ ΜΕΛΕΙ ΣΕΝΑΝΕ».
Μέσα σε ένα πολύ ζεστό και οικείο κλίμα την πετυχημένη αυτή εκδήλωση του συλλόγου, παρακολούθησαν πολλοί συγχωριανοί, φίλοι και επισκέπτες από άλλα χωριά μεταξύ αυτών και ο βουλευτής κ. Γιάννης Θεωνάς.
Φωτογραφία: Ιάκ. Κ. Τσελέντης
Συντονιστής – παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Ιάκωβος Κ. Τσελέντης με κεντρική ομιλήτρια την Κατερίνα Μελά ανακοινώνοντας κείμενο των εκδόσεων ΕΝΤΟΣ.
Κατερίνα Μελά. Φωτογραφία: Ιάκ. Κ. Τσελέντης
Ο Ιάκωβος Τσελέντης τόνισε ότι "...ο σύλλογος είναι πολιτιστικός με βασικό σκοπό να ενώνει τους συγχωριανούς και να δίνει την δυνατότητα να ανασύρουν σταθερές αξίες της ζωής μέσα από την καθημερινότητα.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσπάθειας, είπε πραγματοποιείται και η παρουσίαση του βιβλίου με ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το σύλλογο. Τόνισε επίσης ότι ο σύλλογος θέλει κοντά του, τους πνευματικούς ανθρώπους του χωριού μας, τους νέους και φοιτητές, ανθρώπους που αγαπούν και τιμούν την πολιτιστική μας παράδοση. Η συγγραφέας στο βιβλίο της κάνει αναφορά σε ήθη και έθιμα του χωριού μας, όπως εκείνη τα βίωσε στα παιδικά της χρόνια ή όπως της τα αφηγήθηκαν...".
Στην εκδήλωση ακούστηκαν μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο και προβλήθηκαν παλιές φωτογραφίες από το αρχείο της κας Μελά και βίντεο με έθιμα του χωριού και νησιώτικα τραγούδια.
Σοφία Κλουβάτου - Μελά
Την βραδιά έκλεισε η συγγραφέας Σοφία Κλουβάτου – Μελά, με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, με νοσταλγία και συγκινημένη, περιγράφοντας πως εμπνεύστηκε την ιδέα του πρώτου της βιβλίου, υπογράφοντας και πολλά αντίτυπα.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, την συγγραφέα που εμπιστεύθηκε το σύλλογο μας για την παρουσίαση του βιβλίου της και της ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο.

Βιογραφικό συγγραφέως: 
"Η Σοφία Κλουβάτου-Μελά γεννήθηκε στον Κινίδαρο Νάξου. Είναι το πέμπτο και τελευταίο παιδί του Νικόλαου και της Αικατερίνης Κλουβάτου. Τελείωσε το Δημοτικό και την πρώτη τάξη του Γυμνασίου στη Νάξο. Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 16ο Λύκειο. Στον εργασιακό στίβο απασχολήθηκε ως μισθωτής. Το καλοκαίρι το 1972, ενώ εργαζόταν στην εταιρία “ΤΥΠΟΣ”, ένα γραφείο ενημέρωσης επιχειρήσεων και οργανισμών με αποκόμματα του ημερήσιου και εβδομαδιαίου τύπου, προσλήφθηκε ως διοικητική υπάλληλος στην Τεχνική Διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Όντας εργαζόμενη εκεί, συμμετείχε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 1974 και μπήκε στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. γνώρισε τον Παναγιώτη Μελά, μηχανικό του Ε.Ν., με τον οποίο συνδέθηκε. Παντρεύτηκαν το 1975 κι απέκτησαν δυο παιδιά. Απέκτησε το πτυχίο της το 1979 και εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικής τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο Τομέα ως καθηγήτρια Μέσης. Εργάστηκε επί 27 χρόνια στο 1ο Τ.Ε.Λ του Πειραιά, που αργότερα μετονομάστηκε σε ΕΠΑΛ, μέχρι το 2010, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολείται με τη ζωγραφική και το χορό. Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια".

Σχόλια

  1. Εκ μέρους της συζύγου μου και συγγραφέως, θέλουμε άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο, ολόκληρο το Διοικητικό του Συμβούλιο, και ιδιαίτερα τον συγχωριανό μας, Γ.Γ. του Συλλόγου, Γιακουμή (Ιάκωβο) Τσελέντη για την άψογη διοργάνωση και τον συντονισμό της, στον Κινίδαρο. Πρέπει επίσης να ενημερώσουμε ότι μόλις χθες καταφέραμε να κλείσουμε την αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας (μετά από την ευγενική παραχώρησή της από τον Δήμο), στην οποία θα γίνει η πρώτη "πρωτευουσιάνικη" παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή, στις 8 του Δεκέμβρη, το απόγευμα. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και το σύνολο της εκδήλωσης θα έχουμε σε λίγες μέρες, όταν θα έχουμε συντονιστεί και με τους υπόλοιπους παράγοντες της διοργάνωσης. Αναμένουμε την κεντρική ομιλία της παρουσίασης να την κάνει η πολύ γνωστή Ναξιώτισα (Απεραθίτισα) Σοφία Μπαρδάνη-Σημαντήρη, φιλόλογος και ποιήτρια-λογοτέχνιδα, μέλος της ΕΕΕ και επί έτη ενεργό μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Είναι ασφαλώς εκ προοιμίου δεδομένο ότι ο Σύλλογος (όπως και κάθε συγχωριανός κάτοικος της πρωτεύουσας) είναι επίσημα καλεσμένοι στην εκδήλωση. Μείνατε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε κε Παναγιώτη Μελά για τα καλά σας λόγια. Ευχαριστούμε επίσης τη συγχωριανή μας Σοφία Κλουβάτου-Μελά, που εμπιστεύθηκε το σύλλογο μας και είναι τιμή μας που κάναμε την 1η παρουσίαση του βιβλίου της στον "Απίκραντο" Κυνήδαρο. Να 'ναι καλοτάξιδο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις