Στ' Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο στη Νάξο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο: «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων», που διοργανώθηκε από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας & Αλληλεγγύης (ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.) και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών. 
Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο και το Δημοτικό Σχολείο του Δαμαριώνα από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτέμβρη 2018. Το εν λόγω συνέδριο διεξάγετε κάθε 5 χρόνια στη Νάξο και ασχολείται με πολλά επιστημονικά θέματα όπως θέματα : Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας, Λαογραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Δίκαιο, Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας, Περιβάλλοντος Υγείας κλπ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές με πρωτότυπες εισηγήσεις και περιλήψεις σε 37 συνεδρίες. 

Αξιοσημείωτη η παρουσία Κυνηδαριωτών επιστημόνων με τις εισηγήσεις και ανακοινώσεις τους στο 6ο πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο "Η Νάξος διά μέσου των αιώνων". 
  • Στην εναρκτήρια συνεδρία από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, τιμήθηκε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Κυνηδαριώτης κ. Αντώνιος Ν. Κουνάδης ο οποίος έκανε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Ο κ. Κουνάδης επίσης επισκέφθηκε και το χωριό μας στα πλαίσια της επίσκεψής του στο νησί και συζήτησε με συγχωριανούς. 
  • Στη 13η συνεδρία - Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία, η κα Μαρία Δ. Μονδέλου, Δρ Ιστορίας - Σύμβουλος επικοινωνίας Α', Προϊσταμένη γραφείου τύπου Ελληνικής πρεσβείας Βελιγραδίου, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: "Το θρησκευτικό τμήμα των ναξιακών διαθηκών του κώδικα Vaticanous 2639".  
  • Στη 19η συνεδρία - Αρχιτεκτονική και Πολιτισμική διαχείριση, ο κ. Κων/νος Γ. Κλουβάτος, Σχολικός σύμβουλος της 3ης περιφέρειας δημοτικής εκπαίδευσης Κυκλάδων, παρουσίασε εισήγηση με θέμα : "Ανάδειξη του πύργου Σωμμαρίπα του Κάτω Σαγκρίου Νάξου με αφορμή δύο οψιφανή ευρήματα". 
  • Στην 26η συνεδρία - Περιβάλλον και υγεία, ο κ. Κων/νος Ι. Τουμπακάρης, πολιτικός μηχανικός, MSc στην προστασία μνημείων, παρουσίασε εισήγηση με θέμα "Ο τυπικός ναξιακός ανεμόμυλος - εγκατάσταση και λειτουργία".
  • Στην 30η συνεδρία - Λαογραφία και κοινωνική ανθρωπολογία, ο κ. Αναγνώστης Ευαγ. Παπακυπαρίσσης, υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α., παρουσίασε εισήγηση - ανακοίνωση με θέμα: "Η φτώχεια βάστηξε τα ήθη και τα έθιμα" : Αποτυπώσεις της κοινοτικής ζωής στον Κυνίδαρο Νάξου (20ος αι.) δια χειρός Μανόλη Αρτ. Κατσούρη. 
  • Στην 34η συνεδρία - Προσωπογραφίες, ο κ. Ιωάννης Κ. Τουμπακάρης, αρχιτέκτων, παρουσίασε εισήγηση με θέμα : "Γιάννης Κούρτης. Από το χωριό Μονή της Νάξου στην υπερορία μέσω Αλεξάνδρειας". 
Οι τέσσερις καλύτερες φωτογραφίες με τη σειρά που βραβεύτηκαν στο συνέδριο κατόπιν διαγωνισμού όπως δημοσιεύθηκαν στο site :





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις