Παραδοσιακή βραδιά στον Κυνήδαρο


ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΔΑΡΟ ΝΑΞΟΥ

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων των πολιτιστικών συλλόγων του χωριού μας, οι ημέρες χορού θα αποτελέσουν στην συνέχεια πάγια εκδήλωση. Η μέχρι σήμερα επιτυχία (2η συνεχόμενη χρονιά) μας έδωσε θάρρος και δύναμη να καθιερωθούν κάθε χρόνο και να παρουσιάζουμε τόσο σύγχρονους χορούς και χορογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο όσο και παραδοσιακούς χορούς από άλλα μέρη της χώρας μας. Φέτος διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία μουσικοχορευτική παραδοσιακή βραδιά με την συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων: α) Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ορμίνιο» Πορταριάς Πηλίου, β) Πολιτιστικός Σύλλογος Μελανιτών Νάξου και γ) την ομάδα χορευτών του χωριού μας.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και ο πολυχώρος αθλητισμού και πολιτισμού «Βασίλειος Αποστ. Αντωνάκης» γέμισε από κόσμο, μουσικούς και παραδοσιακούς χορευτές. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Καλλιόπη Τσελέντη, ειδικό γραμματέα του συλλόγου της Αθήνας, δίνοντας τον λόγο στους προέδρους των συλλόγων μας για ένα μικρό χαιρετισμό. Οι πρόεδροι των συλλόγων Στέλιος Λιαδάκης και Βαγγέλης Κακλαμάνος, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συμμετοχή του κόσμου και ευχήθηκαν να συνεχιστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Ο χορός ξεκίνησε με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς. Στο πρώτο μέρος παρουσίασαν χορούς Πηλίου (Γιωργαλάκης-Τα μαύρα σου τα μάτια-Πηλειορίτικος-Της Γαλανής το φόρεμα) και χορούς από τις Βόρειες Σποράδες (Συρτός Σκοπέλου-Καμάρα Σκιάθου-Συρτός Σκύρου). Ο κόσμος ενθουσιασμένος χειροκρότησε τους Πορταριώτες για τους καταπληκτικούς χορούς και μουσικούς που έπαιξαν.


Το χορευτικό συγκρότημα των Μελάνων συνέχισε με χορούς της Νάξου με τα συρτά (Νάξο με τα ψηλά βουνά και Κάθε που πάω στο χωριό), Καλαμαθιανό (τα ντουμπάκια), Βλάχα Μελάνων (από τα γλυκά σου μάτια) και συρτό-μπάλλο. Επίσης χόρεψαν και το Ικαριώτικο συρτό. Έπαιξαν οι μουσικοί Κώστας Κατσιούλης και Πασχάλης Κλουβάτος βιολί και λαούτο αντίστοιχα και τα τραγούδια τραγούδησε ο Χρήστος Τσελέντης.
Συνέχισε και πάλι το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς παρουσιάζοντας το δεύτερο μέρος χορούς από Θεσσαλία (Μπεράτη-Κλειστός-Αριστείδης-Αρβανιτίβλαχα-Σβαρνιάρα-Καγκέλι-Τσάμικος).
Στην συνέχεια της εκδήλωσης χορευτές και χορεύτριες από το χωριό μας, παρουσίασαν τον τρόπο που ξεκινά ένα γλέντι και τελειώνει…  στο χωριό μας. Οι Κυνηδαριώτες παρέες-παρέες ξεκινούν για το γλέντι και καταλήγουν στα βιολιά ξεκινώντας το φαγοπότι και την προετοιμασία για χορό. Κάποιος από την παρέα παραγγέλνει το τραγούδι που του αρέσει γίνεται «αμπρουστινός» και η παρέα ξεκινά το χορό με τον «αμπρουστινό» να αλλάζει σε κάθε νέο τραγούδι και να ακολουθεί ο μπάλλος. Αφού χόρεψαν συρτό-μπάλλο, συνέχισαν με βλάχα και καλαμαθιανό και έκλεισαν με την πατινάδα τραγουδώντας και βάζοντας στο χορό όλους τους θεατές.
Τα βιολιά συνέχισαν την πατινάδα με αυτοσχέδια κοτσάκια του Χρήστου Τσελέντη και διασκέδασαν τα χορευτικά και τον κόσμο που δεν σταμάτησε να χειροκροτεί δείχνοντας τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση του. Έπαιξαν οι μουσικοί Δημήτρης Κουνάδης και Πασχάλης Κλουβάτος βιολί και λαούτο αντίστοιχα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων του χωριού μας, ευχαριστούν όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τους παραπάνω Κυνηδαριώτες μουσικούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις