Έκθεση Γλυπτικής


Μαρμάρινο
Πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο,
2800-2300 π.Χ.
Aρχαιολογικό Μουσείο Νάξου
Έκθεση Γλυπτικής στον Κυνήδαρο
Απ’ τις ανασκαφές αρχαιοτήτων στη Νάξο τα παλαιότερα ευρήματα ανάγονται στη νεολιθική εποχή γύρω στη 5η χιλιετία π.Χ. Σύμφωνα μ΄ αυτές, ο πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός ήταν ήδη ανεπτυγμένος την περίοδο εκείνη, που φαίνεται να ξεκίνησε το 5500 π.Χ. και άνθησε το 3000 π.Χ. 
Απ’ τα πρώτα δείγματα αυτού του πολιτισμού είναι τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια που σμιλευτήκαν σε Ναξιακά μάρμαρα. Από το ίδιο υλικό λαξεύτηκαν μονοκόμματα αγγεία και σκεύη εξαιρετικής τέχνης. Έργα αυτής της εποχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο Νάξου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα καθώς επίσης και ένας μικρός αριθμός αυτών στο αρχαιολογικό μουσείο στην Απείρανθο. 
Η Αρχαϊκή περίοδος αναδεικνύει τη Νάξο σε ένα από τα πιο φημισμένα και ακμαία κέντρα του Αιγαίου. Οι κούροι της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο. Η φήμη του ναξιακού μαρμάρου δεν περιορίζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, εξαπλώνεται σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. 
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η Σφίγγα των Ναξίων στους Δελφούς (περίπου 570 π.Χ.), η Οικία των Ναξίων στη Δήλο και οι δύο από τις πιο πρώιμες κόρες της Ακρόπολης (γύρω στο 550 π.Χ.) που έχουν κατασκευαστεί από ναξιακό μάρμαρο. Ένα άλλο ναξιακό αφιέρωμα στη Δήλο ήταν 16 λιοντάρια σε παράταξη κατά τα αιγυπτιακά πρότυπα (γύρω στο 600 π.Χ.). 
Η ναξιακή γλυπτική διατήρησε το δυναμισμό της μέχρι και ένα μεγάλο μέρος του 6ου αι. π.Χ., και συνεχίστηκε σε μικρότερη έκταση, μέχρι τις αρχές του 5ου αι. π.Χ., όπως φαίνεται και από τα πολλά αρχαϊκά ιερά: Σαγκρί-Γύρουλας, Πορτάρα, Ύρια.

Κούρος από μάρμαρο
της Νάξου, 590-580 π.Χ.
Μητροπολιτικό Μουσείο
Νέας Υόρκης
Τετάρτη 1/8 έως Παρασκευή 10/8
Στο παλαιό ελαιοτριβείο του χωριού (Τροιό) θα λειτουργήσει έκθεση γλυπτικής της Όλγας Πλαστήρα.

Ώρες λειτουργίας : 18:00 έως 22:00

Όλγα Πλαστήρα
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα Εύβοιας και σπούδασε στην Academie Royaledes meaux Arts στις Βρυξέλες και στην Academia delle Belle Arti στη Ρώμη.
Πρακτική στο μάρμαρο έκανε στο εργαστήριο του Peter Rosenzweig στην Pietra Santa (Carrara) στην Ιταλία και από το 2003 έχει εγκατασταθεί στη Νάξο και σμιλεύει το Ναξιακό Μάρμαρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις