Αναζήτηση στο Blogs μας

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Grundtvig - Β' Φάση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας ότι πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη φάση της διακρατικής σύμπραξης RE-ACT, τον Αύγουστο στο χωριό μας με επιτυχία. 

Το RE-ACT (Re-discovering gAmes, Culture and Tradition / Ξανά- ανακαλύπτοντας τα παιχνίδια, την κουλτούρα και την παράδοση), αποτελεί μέρος των προγραμμάτων (Grundtvig) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2013, με εταίρους τη Γαλλία και τη Λιθουανία και υλοποιείται σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015.

Ο Σύλλογος μας, ως συντονιστής του προγράμματος, ανέλαβε το φετινό καλοκαίρι να παρουσιάσει μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κυνηδάρου. 


Η θεματολογία περιελάμβανε: α) Εργαστήρια εκμάθησης παραδοσιακών χορών, β) Επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως του λατόμου και του τυροκόμου, γ) Εργαστήρι τοπικής γαστρονομίας και δ) Εργαστήρι παραδοσιακών παιχνιδιών. 

Επίσης, πραγματοποιήθηκε περιήγηση σε χωριά της ορεινής Νάξου και περίπατος σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Οι συμμετέχοντες προσέφεραν εθελοντική εργασία κατά την προετοιμασία του ετήσιου χορού του χωριού μας και συμμετείχαν σε δράσεις της τοπικής κοινότητας. Την τελευταία μέρα του προγράμματος οι κάτοικοι του χωριού χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Λιθουανίας και της Γαλλίας και συμμετείχαν σε ένα διαφορετικό Κυνηδαριώτικο ξεφάντωμα με χορό, τραγούδι καλό κρασί και φαγητό. 

Η Ναξιώτικη και Κυνηδαριώτικη φιλοξενία, κέρδισε τις εντυπώσεις και οι εταίροι, φίλοι πλέον των Κυνηδαριωτών, έφυγαν με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν σύντομα. 

Η επόμενη φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2014 (από 6/10 έως 12/10/14) στην Λιθουανία.

Ευχαριστούμε την ομάδα εργασίας του συλλόγου και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής (Γιάννη Δ. Τσελέντη, Αντρέα Δ. Σκουλάξινο, Κώστα Γ. Καρποντίνη, Σοφία Στ. Λιαδάκη, Κατερίνα Ιάκ. Τσελέντη, Ευαγγελία Απ. Κλουβάτου, Ειρήνη Εμ. Τσελέντη, Μαρία Απ. Κλουβάτου, Γιάννη Ν. Τσελέντη, Γιάννη Ν. Καρποντίνη, Δημήτρη Μ. Κουνάδη, Πασχάλη Γ. Κλουβάτο, Κώστα Ιακ. Κλουβάτο, Φωτεινή Τουμπακάρη, Μανόλη Ι. Τσελέντη, Φλώρα Ν. Γεροντάκη, Καλλιόπη Νικ. Ναννά) και Φένια Καρκαλέτση, Ειρήνη Τρομπέτα και Κώστα Πάσχο που συντόνισαν με επιτυχία την εκδήλωση. 


Εργαστήρι χορού στην Πλάτσα του χωριού


Παρουσίαση του χωριού και της Νάξου μέσω προτζέκτορα στο Τριό

Στον προαύλιο χώρο του Άι Γιώργη


Στις πλύστρες - ποταμό
Στο Λατομείο ΝΑΞΙΑΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ - ΑΦΟΙ ΚΑΡΠΟΝΤΙΝΗ

Στη μάντρα του Γιάννη Ν. Τσελέντη - Τυροκομείο


 


Εργαστήρι εκμάθησης "κατασκευή τυροβολιού από βούρλα"

Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής - Ξεροτήγανα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου