Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού στον Κυνήδαρο



Ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο για την έκδοση του αριθμού άδειας οικοδομής κατασκευής του Πολυχώρου Αθλητισμού και Πολιτισμού "Βασίλειος Αποστόλου Αντωνάκης". 

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στον Κυνήδαρο 
Στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Στέλιο Ν. Λιαδάκη «…όπως εμφανιζόμενος ενώπιον της συμβολαιογράφου Αθηνών Αναστασίας Δημ. Ρόντου, υπογράψει για λογαριασμό του συλλόγου μας, ως δωρεοδόχου, τα συμβόλαια δωρεάς από τις δωρήτριες Σοφία Αντωνάκη του Αποστόλου και Ειρήνη χήρα Βασιλείου Αντωνάκη θυγατέρα Αθανασίου και Κωνσταντίνας Μιχαλάκου, που αφορούν ακίνητά τους κείμενα στην Τοπική Κοινότητα Κυνιδάρου της Δημοτικής Ενότητας Νάξου της περιφέρειας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος Κυνιδάρου του Δήμου Νάξου, προβαίνοντας σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και ομολογίες εγκρίνει και ενεργώντας οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση των παραπάνω συμβολαίων…». 

Στις 5 Μαΐου 2011 υπογράφηκαν τα συμβόλαια της δωρεάς προς το σύλλογό μας και μάλιστα η δωρεά έγινε στα πεντηκοστά του γενέθλια από την επανίδρυσή του (1961), μια προσφορά που τη χαρακτηρίζουμε όαση στην έρημο της κρατικής αναλγησίας και πιστεύουμε να συμβάλει στην πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμιση του χωριού μας και κατ’ επέκταση του νησιού μας.

Στη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου 2011 ορίστηκε επιτροπή διαχείρισης των αγροτεμαχίων της δωρεάς και ομόφωνα έγιναν αποδεκτά τα εξής: α) Βάσει των συμβολαίων των δωρητριών Σοφίας Αποστόλου Αντωνάκη και Ειρήνης χήρας Βασιλείου Αντωνάκη, ο χώρος του Μοναστηριακού–Ντρυάδες στο εξής θα ονομάζεται ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ», β) Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυνηδάρου «Ο Απίκραντος» για πληρέστερη ενημέρωση μεταξύ των συλλόγων, ανταλλαγή απόψεων ή προτάσεων και γενικότερα μια καλή συνεργασία, γ) Να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη από τους Κων/νο Ιωάννη Τουμπακάρη–πολιτικό μηχανικό και Ιωάννη Κων/νου Τουμπακάρη–αρχιτέκτονα μηχανικό, δ) Να προγραμματιστεί από το σύλλογο τιμητική εκδήλωση στην Αθήνα προς τις δωρήτριες.
Στη δωρεά αναφέρονται τα εξής κτήματα: 1) Αγρός (αγροελαιώνας) καλούμενος «Μοναστηριακό» με ελιές περίπου 2.000τ.μ., 2) Αγρός καλούμενος «Δραγουμανάκη» με έξι ελιές περίπου 2.000τ.μ., 3) Αγρός ποτιστικός καλούμενος «Χοιρομάνδρι» περίπου 1.000τ.μ., 4) Αγρός κείμενος στη θέση «Φαρακλή» περίπου 2.500τ.μ. εκ των οποίων τα 500 τ.μ. είναι ποτιστικός, 5) Αγρός (αγροελαιώνας) καλούμενος «Κατσάγριλας» περίπου 1.000τ.μ. μετά συνεχόμενου βοσκότοπου περίπου 5.000τ.μ., 6) Αγροτεμάχιο στη θέση «Άγιος Αρτέμιος» περίπου 500τ.μ., 7) Αγροτεμάχιο (βοσκότοπος) καλούμενο «Καλαμάκι» στη θέση «Χάλανδρα» εκτάσεως περίπου 7.000τ.μ., 8) Αγροτεμάχιο καλούμενο «Κουϊνη» στη θέση «Χάλανδρα» περίπου 8.000τ.μ. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Κυνιδάρου της Δημοτικής Ενότητας Νάξου της περιφέρειας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. 

Στις 23 Φεβρουαρίου 2013, έγινε η παρουσίαση της μελέτης από τους μηχανικούς Ιωάννη Κ. Τουμπακάρη και Κων/νο Ι. Τουμπακάρη, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Γαλατσίου παρουσία συγχωριανών και του προέδρου της Τ. Κ. Κυνηδάρου κ. Κων/νου Ι. Κλουβάτου. Τον προγραμματισμό της εκδήλωσης είχε ο σύλλογος μας υπό την επιμέλεια του Γ.Γ. Ιάκωβου Κ. Τσελέντη από τον οποίο έγινε αναφορά στην δωρεά των κων Σοφίας και Ειρήνης Αντωνάκη, τόνισε την σημασία της δημιουργίας αυτού του χώρου τόσο για το χωριό μας όσο και για το νησί γενικότερα. Ο πρόεδρος του συλλόγου Στέλιος Ν. Λιαδάκης έκανε μικρό ιστορικό στη διαδικασία της δωρεάς προς τους συλλόγους του κτήματος, αναφέρθηκε στις δωρήτριες εκφράζοντας την εκτίμηση εκ μέρους όλων των Κυνηδαριωτών για την τεράστια όπως ανάφερε προσφορά τους και ζήτησε από τους συγχωριανούς και τις τοπικές αρχές, να συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίηση αυτού του έργου. Οι μηχανικοί παρουσίασαν μέσω οθόνης, σχέδια κατόψεων και όψεων, σε τρισδιάστατη μορφή την πρόταση τους και οι παρευρισκόμενοι στο τέλος της παρουσίασης, είχαν την ευκαιρία να κάνουν παρατηρήσεις, προτάσεις και να καταθέσουν την άποψη τους, προκειμένου να ληφθεί υπόψη πριν την οριστική μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη θα κατασκευαστούν ανοικτό θέατρο, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, θέσεις πάρκινγκ και λοιπά βοηθητικά κτίρια για τις ανάγκες του θεάτρου, των γηπέδων και άλλων εκδηλώσεων. Δεν καταστρέφονται τα δέντρα που υπάρχουν στο κτήμα, αλλά αντιθέτως διαμορφώνονται κατάλληλα οι χώροι δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ύπαρξή τους.

Τον Αύγουστο 2013 επίσης στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έγιναν στο χωριό με διοργανωτές τους πολιτιστικούς συλλόγους, έγινε παρουσίαση της προμελέτης για την δημιουργία του Πολυχώρου Αθλητισμού και Πολιτισμού «Βασίλειος Α. Αντωνάκης» στη θέση Μοναστηριακό. Ήδη υπάρχει πρόταση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μέσω της Τ. Κ. Κυνηδάρου, για εκμετάλλευση τμήματος του πολυχώρου, που συζητούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και είναι θετικοί στην πρόταση της Τ. Κ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ως ένδειξη τιμής στην κ. Σοφία Αντωνάκη, την έχει ανακηρύξει «Ευεργέτιδα». 

Σήμερα όπως προαναφέραμε, βρισκόμαστε στην διαδικασία έγκρισης της μελέτης και έκδοσης του αριθμού άδειας οικοδομής στους ιδιόκτητους χώρους του συλλόγου μας "Μοναστηριακό", "Χοιρομάνδρι" και "Δραγουμανάκι" για τη διαμόρφωση των χώρων και ανέγερση κτισμάτων προς δημιουργία του πολυχώρου αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων "Βασίλειος Αποστόλου Αντωνάκης"

Ο σύλλογος μας όπως γνωρίζετε είναι πολιτιστικός. Πραγματοποιούμε και συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας, την πλούσια μουσικοχορευτική μας παράδοση, εκδίδουμε και παρουσιάζουμε βιβλία πολιτιστικού περιεχομένου, διατηρούμε τράπεζα αίματος σε νοσοκομείο της Αθήνας, κ.ά.
Στόχος μας είναι ο σύλλογος να προσφέρει στη μικρή μας κοινωνία και μάλιστα σήμερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε από οικονομικής αλλά κυρίως από κοινωνικής πλευράς, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.
Σίγουρα παρουσιάζονται δυσκολίες και διάφορα εμπόδια στη λειτουργία του συλλόγου, όμως πιστεύουμε ότι μέσα από τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες μας, θα συνεχίσουμε να έχουμε τη θετική ανταπόκριση και συμπαράσταση των μελών μας. Παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάζονται κατά καιρούς, ο σύλλογος μας δεν σταματά τις δραστηριότητες του, χάρη στη συμμετοχή και τον εθελοντισμό των μελών του.
Οι δράσεις μας είναι πολλές από την επανίδρυση του συλλόγου μας το 1961 σε πολιτιστικό επίπεδο στην Αθήνα και στον Κυνήδαρο. Την τελευταία δεκαετία κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του συλλόγου, που σκοπό έχουν την διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χρειάζονται πολλά κείμενα και πολλές σελίδες να γράψει κανείς τις δράσεις του συλλόγου.
Άποψη: Ο Καλλικράτης δεν έκανε καλό στα μικρά χωριά μας. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν την ανάγκη στήριξης από την τοπική αυτοδιοίκηση με κάθε τρόπο και κυρίως είναι βασική προϋπόθεση η αγαστή συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των συλλόγων ενός τόπου, ενός χωριού για να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Παροτρύνουμε τους νέους να γίνουν μέλη του συλλόγου και έτσι θα έχουν κάποιο κίνητρο να γνωρίσουν τις ρίζες τους, την καταγωγή τους και κυρίως να μάθουν την ιστορία του χωριού μας. Βασική προϋπόθεση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων, είναι να εφαρμόζει το καταστατικό ίδρυσης του συλλόγου και όπως τονίσαμε παραπάνω αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουμε σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία. 

Η ηλεκτρονική δ/νση του συλλόγου www.syllogos-kinidarou.blogspot.gr έχει δημιουργηθεί έχοντας υπόψη την ηλεκτρονική ενημέρωση των μελών και φίλων που σήμερα με την άνοδο της τεχνολογίας–η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς– είναι πολύ σημαντική. 

Ένα μεγάλο μέρος των μελών και φίλων του συλλόγου, ενημερώνεται καθημερινά από το διαδίκτυο. Οι αναρτήσεις γίνονται από τον γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου και καταγράφονται όλα τα πεπραγμένα του Δ.Σ. όπως αποφάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, δελτία τύπου κλπ.
 Στόχος μας είναι οι αναγνώστες και μέλη να έχουν σωστή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του συλλόγου και να μπορούν φυσικά σε κάθε μία ξεχωριστά, να καταθέσουν το σχόλιο τους, την άποψη τους ή την διαφωνία τους. Αυτά τα σχόλια, παρατηρήσεις ή προτάσεις κλπ., θα ληφθούν υπόψη στο Δ.Σ. και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια βελτίωσης για την καλή λειτουργία και οργάνωση του συλλόγου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις