Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών

Τη Δευτέρα και Τρίτη 6 και 7 Αυγούστου 2018, έγιναν οι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και η αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών στον Κυνήδαρο.

Την Κυριακή 5/8/2018, έγινε η έναρξη των δράσεων με τις εγγραφές των παιδιών του χωριού για το "Παιχνίδι του χαμένου θησαυρού". Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ισοδύναμες ομάδες, δόθηκαν οι αρχικές οδηγίες του παιχνιδιού που περιλάμβαναν αποκλειστικά Κυνηδαριώτικα θέματα με γλωσσικά και πολιτισμικά στοιχεία και ορίστηκε επιτροπή αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του παιχνιδιού. Ορίστηκαν συνολικά 5 ομάδες με 12 παιδιά ανά ομάδα και ξεκίνησε το "κυνήγι"...

Τη Δευτέρα 6/8/2018 ολοκληρώθηκε το παιχνίδι στον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού, παρουσιάζοντας τα παιδιά τα στοιχεία που συνέλεξαν από το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Η επιτροπή αξιολόγησης αφού εξέτασε τα αποτελέσματα μέσω προτζέκτορα που έγινε προβολή φωτογραφιών που είχαν πάρει τα παιδιά και άλλων στοιχείων, ανέδειξε τις νικήτριες ομάδες μοιράζοντας αναμνηστικά μετάλλια και βραβεία σε όλα τα παιδιά, για τη συμμετοχή και προσπάθεια τους. 
Τέλος η νικήτρια ομάδα, ολοκλήρωσε τη δράση της αναζητώντας 20 ευρώ σε κέρματα, που είχαν κρύψει οι διοργανωτές σε "τράφο" (ξερολιθιά). 
Η δράση ολοκληρώθηκε με αναβίωση του παραδοσιακού παιχνιδιού "η χαμωσυκιά".  

Την Τρίτη 7/8/2018 επίσης έγινε από ηλικιωμένους Κυνηδαριώτες, αναβίωση του παιχνιδιού «Οι Μπάλες» στον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, ευχαριστεί τον συγχωριανό μας και σχολικό σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κων/νο Γ. Κλουβάτο για τη συνεργασία και την άψογη διοργάνωση των εκπαιδευτικών δράσεων για τα παιδιά. Είναι αναγκαίο σήμερα τα παιδιά να είναι κοντά στην παράδοση, στα παραδοσιακά παιχνίδια και τις συνήθειες του χωριού μας. 
Το Δ.Σ. θα συνεχίσει με πίστη και συνεργασία το έργο του συλλόγου και καλούμε τα μέλη να βοηθήσουν και να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μας. 

Συνεχίζουμε ….

Το παρακάτω φωτοαντιγραφικό υλικό είναι του Γιώργου Δημ. Κλουβάτου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις