Παλαιό Ελαιοτριβείο Κυνηδάρου

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΔΑΡΟ

Ο Κυνήδαρος είναι παραδοσιακό χωριό, βρίσκεται στο κεντρικό – βορειοδυτικό τμήμα της Νάξου σε υψόμετρο 415 μέτρα και 14 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Νάξου. Ένα από τα αξιοθέατα του Κυνηδάρου που βρίσκεται μέσα στο χωριό, στην "bλάτσα", είναι το Παλαιό Ελαιοτριβείο. 

...Στον Κυνίδαρο λειτουργούσαν τέσσερα ελαιοτριβεία περίπου ως το 1960. Σε κάθε ελαιοτριβείο εργάζονταν πέντε (5) άντρες από νύχτα σε νύχτα, δύο βάρδιες για μια οκά λάδι και εκατό δράμια. Από αυτούς τέσσερις (4) εργάζονταν στον κύλινδρο και ένας στις τσουράπες. Όλοι λέγονταν «τριατόροι». Αρχίζανε από το Οκτώβριο μέχρι ένα–δύο μήνες ώσπου είχε ελιές...

Το παρών Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο του Κυνιδάρου Νάξου, ή αλλιώς «Κάτω Τριό», είναι ιδιοκτησία του συλλόγου Κυνηδαριωτών Νάξου "Ο Άγιος Γεώργιος", λειτουργεί επίσημα ως εκθεσιακός χώρος σήμερα και ανακαινίσθηκε το έτος 2005. 
Ο επισκέπτης οδηγούμενος από την κύρια είσοδο του ελαιοτριβείου, συναντά έναν παλαιό παραδοσιακό φούρνο με αντικείμενα που χρησίμευαν στην παραγωγή του ψωμιού. Στον εσωτερικό χώρο του Παραδοσιακού Ελαιοτριβείου, εκτίθενται λιγοστά αντικείμενα που σχετίζονται κυρίως, με την βασική λειτουργία του χώρου, την παραγωγή λαδιού.

Η είσοδος στο χώρο είναι δωρεάν και ο επισκέπτης μπορεί να λάβει προφορικές πληροφορίες από την/τον υπεύθυνη/νο του χώρου αλλά και από έντυπα - φυλλάδια που διανέμονται δωρεάν γραμμένα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. 
Επίσης ο επισκέπτης αν επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί το βιβλίο με τίτλο "ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΡΙΑ (ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ) ΤΟΥ ΚΥΝΙΔΑΡΟΥ ΝΑΞΟΥ", του ιστοριοδίφη συγχωριανού μας, Μανόλη Κατσούρη και έκδοσης του συλλόγου μας, προσφέροντας μικρό ποσό συνδρομής προς το σύλλογο. 

Φέτος ο σύλλογος μας με την οικονομική στήριξη και πρόταση του Πολιτιστικού συλλόγου Κυνιδάρου "Ο Απίκραντος", αποφάσισε και ο εκθεσιακός χώρος του Παραδοσιακού Ελαιοτριβείου, λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Καθημερινά από 9:30 - 13:30 μ.μ. 
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή και από 18:00 έως 21:30 μ.μ. 

Στα παραδοσιακά καφενεία και στις ταβέρνες του χωριού θα απολαύσετε Κυνηδαριώτικες γεύσεις, από φιλόξενους οικοδεσπότες με χαμόγελο και ζεστασιά. Δοκιμάστε ψωμί και σπιτικά κουλούρια απ’ τον ξυλόφουρνο του χωριού και περιηγηθείτε στο χωριό μας στον ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου (1842), διαβείτε μέσω του περιπατητικού μονοπατιού που οδηγεί στον κοντινό λόφο και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (1919), στις παλιές «Πλύστρες» που αναπαλαίωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος Κυνιδάρου "Ο Απίκραντος", απολαύστε και χαρείτε τη δροσιά των «Ντρυαδών», εξερευνήστε τον Κυνήδαρο, μέσα από θαυμάσιες διαδρομές και ανακαλύψτε το ανέγγιχτο φυσικό του περιβάλλον. 
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν τα βασικά περιπατητικά μονοπάτια, (θα βρείτε πινακίδες και εντός του χωριού) όπως Κυνήδαρος – Μύλος – Εγκαρές και Κυνήδαρος – Άγιος Δημήτριος και Άγιος Αρτέμιος στα Χάλαντρα. 
Είσοδος Παραδοσιακού Ελαιοτριβείου
Παραδοσιακός φούρνος με αντικείμενα που χρησίμευαν στην παραγωγή ψωμιού
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΝΗΔΑΡΙΩΤΩΝ ΝΑΞΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ"
Δερβενακίων 20, Γαλάτσι 11146, Τηλέφωνο : 2102927231, 
E-mail: sykinid@otenet.gr , info.syki@gmail.com, 
Λοιπές πληροφορίες στα sites: www.syllogos-kinidarou.blogspot.gr και 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις