Αφιέρωμα στην παράδοση και το λαούτο


Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων οι πολιτιστικοί σύλλογοι Κυνηδάρου διοργανώνουν μουσική εκδήλωση με τίτλο «Παράδοση–Λαούτο» αφιερωμένη στο «Βάρδο του Αιγαίου» Γιώργο Κονιτόπουλο (Μωρό). 
Μουσική και τραγούδια από μαθητές του «Αριάδνειου Ωδείου Νάξου» υπό την επιμέλεια του συγχωριανού μας και προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου "Ο Απίκραντος", Ευάγγελου Κακλαμάνου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 στην πλατεία του χωριού. Ώρα έναρξης : 20:30.

Λίγα λόγια για το λαούτο...
Το λαγούτο είναι γνωστό ως λαούτο ή λαβούτο.
Η ονομασία του προέρχεται από το Αραβικό Al ud το οποίο σημαίνει ξύλο. Το λαούτο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νησιώτικης και της κρητικής ζυγιάς, ως συνοδευτικό όργανο (αρμονικό) αλλά και ως σολιστικό (πρίμο-μελωδικό).
Στην κρητική ζυγιά αναφέρεται ως λαγούτο. Οι μουσικές του δυνατότητες, επεκτείνονται όχι μόνο στο συνοδευτικό του χαρακτήρα αλλά και στον πρίμο του χαρακτήρα (μελωδία).
Το λαούτο στην Ελλάδα έχει αχλαδόσχημο ηχείο, μακρύ χέρι και τάστα που ονομάζονται μπερντέδες. Αποτελείται από 4 διπλές χορδές, χορδισμένες κατά διάστημα 4ης (ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ, ΝΤΟ) για το στεριανό λαούτο, ενώ το κρητικό λαούτο (λαγούτο) έχει και αυτό αχλαδόσχημο ηχείο μεγαλύτερο από του στεριανού, τα τάστα του ονομάζονται μπερντέδες και αποτελείται από 4 διπλές χορδές χορδισμένες κατά διάστημα 4ης (ΜΙ, ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ).
Ο τρόπος κρούσης των χορδών του λαούτου(λαγούτου), είναι με πένα(πλήκτρο). Παλαιότερα οι πριμαδόροι χρησιμοποιούσαν φτερό από γύπα. Οι χορδές του λαγούτου παλαιότερτα ήταν από έντερο. Σταδιακά με την εξέλιξη του οργάνου, αντικαστάθηκαν με μεταλλικές χορδές.
Το λαούτο (λαγούτο) σήμερα όπως και ο λαουθιέρης, έχουν σημαντικό ρόλο στην ζυγιά (στο τακίμι), καθώς θεωρείται η βάση της ζυγιάς (του τακιμιού). 
Κακλαμάνος Ευάγγελος 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις